You are here

Napravite dobru fotografiju...

Digitalni foto-aparati doneli su nam i digitalnu fotografiju, a sa njom i automatski uvid u ono što slikamo. Iako na ovaj način jednu fotografiju možemo dovesti do savršenstva, to ne znači da savršenu fotografiju moramo slikati baš sto puta. Evo nekoliko saveta kako da vam to pođe za rukom iz prve.

Dajemo Vam nekoliko saveta kako Vaša slika može da bude kao uslikana od ruke profesionalca. Samo pažljivo pročitajte sledeće uputstvo, primenite ih i kasnije uživajte u Vašem radu.

Pozadina fotografije skriva smisao. Ako slikate grupnu fotografiju, ili vašu devojku samu kraj starog hrasta, potrudite se da se na slici ne nađu i kontejner, parkirani automobil ili betonska bandera koja joj izviruje iza levog uha.

Iako je po uverenju blic rezervisan samo za mrak i zatvorene prostorije, treba ga koristiti i po danu. Sunce stvara senke na licima ljudi, a korištenjem blica ovo se može eliminisati i istaći subjekat slikanja.

Kod fotografisanja dece i uopšte manjih predmeta najbolje je kada je kadar ispunjen predmetom slikanja. Možete ih slikati iz blizine ili koristiti zoom. Ipak, treba obratiti pažnju da ne približite predmet slikanja suviše blizu jer će se slika zamutiti. Najbliža fokusna daljina za većinu kamera je oko 60 centimetara.

Kod fotografisanja predmeta, građevina i slično, objekat slikanja ne treba biti u centru fotografije. Ako fotografiju podelimo na trećine, objekat će se nalaziti u trećini levo ili desno, dok će pozadina ispunjavati dve trećine fotografije.

Kadrirajte objekat tako što ćete pritisnuti okidač za slikanje do pola. Sada vam je u fokusu malopre pomenuta sredina. Držeći do pola pritisnut okidač pomerite kadar na objekat koji želite da vam bude u fokusu, i na kraju slikajte.

Za snimanje pejzaža, prirode.. najbolje svetlo je ujutru i predveče, jer tada svetlost sunca pada pod oštrijim uglom i blaža je.

Ako je objekat vaše fotografije čovek, gledajte da mu se lepo vidi glava i telo, u zavisnosti da li ćete slikati celu figuru ili ne. U fotografiji postoji pravilo koje kaže da, ako slikate ljude, ne biste trebali da ih „sečete“ po zglobovima.

Ako je objekat vaše fotografije čovek, gledajte da mu se lepo vidi glava i telo, u zavisnosti da li ćete slikati celu figuru ili ne. U fotografiji postoji pravilo koje kaže da, ako slikate ljude, ne biste trebali da ih „sečete“ po zglobovima.
 

Naravno, kada slikate pejzaže, široka polja, more, tribine stadiona najbolje je koristiti horizontalni kadar, ali kod slikanja visokih ljudi, drveća, zgrada.. daleko su efikasniji vertikalni snimci.

Prirodne fotografije mogu, ali ne moraju UVEK ispasti dobro. Zato nije na odmet da se umešate u režiranje vaše fotografije. Ako slikate veću grupu ljudi zbijte ih, deci na plaži obavezno stavite naočare…Napravite dobru fotografiju